Cena pro evropské vynálezce 2018

Evropský patentový úřad ocenil dosud nejvíce žen – vynálezkyň v historii

Evropský patentový úřad (EPO) oznámil 7. června vítěze letošní ceny pro evropské vynálezce. Vítězové pocházejí ze sedmi zemí (z Francie, Německa, Irska, Švýcarska, Nizozemí, Ruska a USA) a jsou mezi nimi čtyři ženy, dosud nejvíce v historii. Vybrala je nezávislá porota, která hodnotila více než pět set adeptů.

Jedná se o ocenění jednotlivců a týmů, jejichž vynálezy přispěly k technologickému pokroku, společenským a ekonomickým změnám a ke zvýšení zaměstnanosti.

Ceny byly uděleny v šesti kategoriích – průmysl, výzkum, země mimo EPO, malé a střední podniky, popularizace a celoživotní výsledky.

 

Vítězové jednotlivých kategorií:

Průmysl - Agnès Poulbot and Jacques Barraud (Francie) – za samoregenerující běhoun pneumatik – dvojice vynálezců přišla s trojrozměrným návrhem běhounu pneumatiky, který zvyšuje výkon a trvanlivost, ale zároveň významně snižuje spotřebu paliva a emisí CO2. Umožňuj ušetřit přibližně 3 tuny CO2 na 100 tisíc ujetých km. Výrobek prodává firma Michelin, která očekává, že zavedení této technologie do výroby pneumatik do roku 2022 obsáhne 30% jejího odbytu.

Výzkum - Jens Frahm (Německo) – zdokonalené a urychlené zobrazování metodou magnetické rezonance – právě tomuto biofyzikovi a vynálezci vděčíme za velmi rozšířené využívání magnetické rezonance v medicíně. Frahm vyvinul skenovací techniku FLASH, která zvýšila rychlost a umožnila praktičtější využití v klinické praxi. Frahmova platforma FLASH je nejúspěšnějším patentem Společnosti Maxe Plancka.

Země stojící mimo Evropský patentní úřad - Esther Sans Takeuchi (USA) - baterie schopné resetovat srdce - chemická inženýrka Esther Sans Takeuchi vynalezla kompaktní baterie schopné pohánět implantovatelné srdeční defibrilátory (ICD), které milionům pacientů snižují riziko srdečního selhání tím, že dávají život zachraňující šoky. Baterie má delší životnost, čímž je omezena nutnost operací a účelem jejich výměny. Obsahuje lithium, stříbro a vanad. Jde pouze o jeden ze 150 vynálezů E. S. Takeuchi, která je tak jednou z nejúspěšnějších vynálezkyň v USA.

Malé a střední podniky - Jane ní Dhulchaointigh se svým týmem (Irsko) – víceúčelové tvarovatelné lepidlo – tým irské návrhářky vyvinul ohebné víceúčelové lepidlo kombinující sílu superlepidla s pružností gumy. Adhezivum s názvem Sugru (irsky “hrát”) je výsledkem více než osmi tisíc hodin laboratorního výzkumu. Přináší nové možnosti v podobě oprav věcí, jež nebude nutné vyhazovat, a tím přispěje také ke snížení objemu odpadu.

Cena za popularizaci - Erik Loopstra (Nizozemí) and Vadim Banine (Nizozemí/Rusko)
EUV lithografie pro menší a výkonnější mikročipy - systémový inženýr Loopstra a fyzik Banine byli vybráni veřejností v oline hlasování za vývoj výrobní technologie tzv. extrémně ultrafialové litografie (EUVL) která za použití vysoce energetických laserů může dosáhnout detail v nanoměřítku a dokáže tedy vyrobit menší, rychlejší a výkonnější polovodiče. Díky těmto vynálezcům a jejich týmům se příští generace mikroprocesorů vyrábí s použitím evropské high-tech.

Cena za celoživotní výsledky - Ursula Keller (Švýcarsko)- ultrarychlé pulsní lasery - - tato fyzička vynalezla zrcadlo SESAM, pohodlnou a praktickou metodu pro přeměnu nepřetržitého laserového světla na ultrarychlé laserové pulsy. Jde o hlavní technologii pro komerční ultrarychlé lasery využívané pro výrobní a lékařské účely. Kellerová během své třicetileté pracovní dráhy pokročila v rozvoji laserové vědy a účinnějších, kompaktnějších a výkonnějších metod využívaných ve vědě, telekomunikacích i spotřební elektronice.