Nové výzvy v rámci MSCA

Komise vyhlásila nové výzvy v hodnotě více než 1,25 miliardy EUR na podporu výzkumu v rámci akcí Marie Sklodowska-Curie (MSCA), které jsou součástí výzkumného a inovačního programu EU Horizon Europe

Financování bude rozvíjet vynikající doktorské a postdoktorandské programy a podporovat výzkumné a inovační projekty založené na spolupráci. Financování podpoří a zajistí pracovní místa pro přibližně 10 000 talentovaných výzkumných pracovníků z celého světa ve všech fázích jejich kariéry s výzkumnými projekty pokrývajícími všechny oblasti. Podporovaní výzkumní pracovníci budou moci provádět výzkum a zároveň získávat nové dovednosti a rozvíjet svou kariéru v EU i mimo ni.

Letošní kolo financování začalo vyhlášením tří výzev:

  • Výzva MSCA Postdoctoral Fellowships s rozpočtem 417,2 milionu EUR byla otevřena 23. dubna 2024 a bude ukončena 11. září 2024
  • Výzva MSCA COFUND s rozpočtem 104,8 milionu EUR byla zahájena 23. dubna a bude ukončena 26. září 2024
  • Iniciativa Zpětná vazba k politice vyčlení 2 miliony eur na posílení tematických vazeb mezi projekty MSCA, na zviditelnění jejich příspěvku ke klíčovým politickým prioritám EU a na hledání způsobů, jak maximalizovat dopad programu. Výzva byla zahájena 25. dubna a bude ukončena 3. září.

Ještě letos se otevřou další dvě velké výzvy na podporu vynikajících doktorských programů a mezinárodních výzkumných projektů založených na spolupráci:

  • Výzva MSCA Doctoral Networks s rozpočtem 608,6 milionu EUR bude otevřena 29. května a ukončena 27. listopadu 2024
  • Výzva MSCA Staff Exchanges s rozpočtem 99,47 milionu EUR bude zahájena 19. září a ukončena 5. února 2025

Program Horizon Europe prostřednictvím svých režimů financování MSCA stanoví vysoké standardy pro kariéru výzkumných pracovníků a nadále dosahuje dlouhodobého dopadu na evropské výzkumné a inovační systémy a organizace, posiluje spolupráci a zvyšuje jejich celosvětovou atraktivitu a viditelnost.

Zdroj ZDE a ZDE.