Dohoda o evropském zdravotnickém datovém prostoru (EHDS)

Dohoda stanovuje jasná pravidla pro využívání zdravotních údajů pro lepší poskytování zdravotní péče, výzkum, inovace a tvorbu politik

Komise vítá politickou dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou EU o evropském zdravotnickém datovém prostoru (EHDS) - jednom z ústředních stavebních kamenů silné Evropské zdravotnické unie. Pravidla navržená Komisí v květnu 2022 mají dva hlavní cíle:

  • Postavit občany do centra zdravotní péče, a dát jim tak plnou kontrolu nad svými údaji, aby získali lepší zdravotní péči v celé EU
  • Otevřít data pro účely výzkumu a veřejného zdraví

Dohoda, jíž dosáhli spoluzákonodárci, stanovuje jasná pravidla pro využívání zdravotních údajů pro lepší poskytování zdravotní péče, výzkum, inovace a tvorbu politik. Nová pravidla využijí potenciál, který nabízí bezpečná a zabezpečená výměna, využití a opakované používání zdravotních údajů, a zároveň zajistí plný soulad s vysokými standardy EU v oblasti ochrany údajů.

Podle nových pravidel budou mít občané okamžitý a snadný přístup ke svým digitálním zdravotním údajům kdekoli v EU. Zdravotničtí pracovníci budou mít přístup k lékařským záznamům pacienta, je-li vyžadován pro léčbu v jiném členském státě, což umožní rozhodování založené na důkazech, v plném souladu s pravidly EU pro ochranu údajů. EHDS také vytváří silný právní rámec pro opakované použití zdravotních údajů pro účely výzkumu, inovací a veřejného zdraví. 

Zdroj ZDE.