Výzkum a inovace pro klimatickou neutralitu do roku 2050

Evropská komise pro výzkum a inovace zveřejnila novou zprávu s názvem Výzkum a inovace pro klimatickou neutralitu do roku 2050: Výzvy, příležitosti a cesta vpřed

Cílem zprávy je poskytnout politická doporučení týkající se koncepce, zásad a řešení krajiny potřebné pro dlouhodobou, výhledovou agendu výzkumu a inovací s cílem urychlit přechod k čistým nulovým emisím. Prostřednictvím metodického přístupu, který kombinuje přezkum literatury, analýzu scénářů klimatické neutrality, prognostické semináře a zapojení zúčastněných stran, se dokument zaměřuje na široké vysoce rizikové oblasti výzkumu a inovací, kde jsou dnes zapotřebí významné investice, aby bylo v nadcházejících 10-20 letech dosaženo zralosti, komercializace a přijetí.

Zpráva určuje klíčové oblasti výzkumu a inovací v rámci 17 řešení krajiny seskupené pod třemi klíčovými nexusy pro neutralitu klimatu, aby bylo možné lépe začlenit systémovou interakci přístupů ke zmírňování změny klimatu do koncepce programů výzkumu a inovací:

  • Mobilita – vybudované prostředí – energetický nexus
  • Cirkularita – průmysl – pohlcování a zachytávání uhlíku
  • Zemědělské potraviny  – souvislost odstraňování uhlíku

Dokument dále:

Zdůrazňuje některé příležitosti, bariéry a rizika všeobecně použitelných technologií (jako je umělá inteligence, syntetická biologie, blockchain) při urychlení přechodu.

Zdůrazňuje rostoucí význam inovačního úsilí, které bude v nadcházejícím desetiletí zapotřebí v souvislosti s řešeními odstraňování oxidu uhličitého.

Zasazuje se o to, aby EU upřednostnila akce s klíčovými třetími zeměmi s cílem vytvořit konkurenční výhodu napříč mezinárodními hodnotovými řetězci, které vzešly ze zeleného přechodu.

Dokument dostupný ZDE.

Zdroj ZDE a ZDE.