Bioprodukty mohou snížit emise skleníkových plynů

Vznikající produkty na bázi bioproduktů mají téměř poloviční stopu skleníkových plynů než protějšky na bázi fosilních paliv

Srovnání ekologických stop nově vznikajících produktů na bázi bioenergie s jejich protějšky na bázi fosilních paliv ukazuje, že většina řešení na bázi bioenergie snižuje emise skleníkových plynů. Systematická analýza environmentálních kompromisů produktů, zjistila, že produkty na bázi bioproduktů ve srovnání emitovaly během svého životního cyklu o 45 % méně skleníkových plynů.

Studie nazvaná The potential of emerging bio-based products to reduce environmental impacts přispívá k diskusi o udržitelnosti biologických produktů a přínosech nahrazení fosilních zdrojů biologickými zdroji pro životní prostředí. Navzdory zjištění, že 80 z 98 produktů mělo nižší stopu skleníkových plynů než fosilní alternativy, studie ukázala velké rozdíly mezi jednotlivými bioprodukty a žádný z nich nedosáhl nulových emisí. Kromě toho existují náznaky, že jako potenciální kompromis mohou vzniknout další vlivy na životní prostředí, například eutrofizace. Ta je způsobena používáním hnojiv a může vést k nedostatku kyslíku ve vodě, což ovlivňuje biologickou rozmanitost. To vyžaduje zvýšenou pozornost, mají-li být bioprodukty používány ve velkém měřítku.

Zjištění naznačují, že udržitelnost biologických výrobků z hlediska životního prostředí by měla být posuzována individuálně a že k dosažení klimaticky neutrálních cílů je zapotřebí dalšího úsilí ve vývoji výrobků.

V EU byla strategie pro biohospodářství navržena tak, aby pomohla dosáhnout udržitelného biohospodářství. Přispívá k Evropské zelené dohodě a jeho cíli dosáhnout do roku 2050 nulového čistého kontinentu.

Zdroj ZDE.