Vývoj průlomové lithiové baterie

Vývoj nové lithiové baterie, která se dokáže nabít za méně než pět minut a zároveň si udržuje stabilní výkon během prodloužených cyklů nabíjení a vybíjení

Výzkumníci z Cornellovy univerzity v USA vyvinuli průlomovou lithiovou baterii, která se dokáže nabít za méně než pět minut a předčí všechny stávající baterie na trhu. Inovace by mohla řešit obavy řidičů elektromobilů z nedostatečného dojezdu, a umožnit tak cestování na dlouhé vzdálenosti bez dlouhých dobíjecích dob. Lithium-iontová baterie využívající indium jako slibný materiál pro rychlé nabíjení, vykazuje stabilní výkon oproti prodlouženým nabíjecím a vybíjecím cyklům. I když má indium nevýhody související s hmotností, výzkumníci naznačují, že generující nástroje umělé inteligence by mohly zkoumat alternativní lehké materiály, aby dosáhly podobné rychlosti nabíjení.

Tento pokrok spolu s bezdrátovým indukčním nabíjením na vozovkách by mohl snížit velikost a náklady elektrických vozidel a podpořit širší zavedení elektrické dopravy. Výzkum získal podporu amerického ministerstva energetiky.

Zdroj ZDE.