Obnovená společenská smlouva pro Evropu a její univerzity

EUA představuje politický příspěvek k obnovené společenské smlouvě pro Evropu a její univerzity

Evropská asociace univerzit (EUA) představila politický příspěvek k tématu Obnovená společenská smlouva pro Evropu a její univerzity: Jak mohou univerzity a tvůrci politik spolupracovat na utváření silné, otevřené a budoucnosti odolné Evropy.

Vstup politiky poukazuje na to, že vysokoškolské vzdělávání a výzkum tvoří páteř evropských inovací a vývoje a spolu s tím i globální konkurenceschopnost EU a dlouhodobé ambice řešit složité společenské výzvy. EUA vyzývá ke společné evropské ambici zajistit svobodné a kritické myšlení jako základ znalostí, objevů a inovací a k dlouhodobé vizi a řízení evropských univerzitních politik, které zajistí dostatečné a předvídatelné financování, investice a pravidla, která umožní, nikoli omezí. Sdružení uvádí, že je proto čas na obnovenou společenskou smlouvu pro Evropu a její univerzity.

V rámci projektu Evropské asociace univerzit UniFE nazvaného Univerzity a budoucnost Evropy (European University Association’s Universities and the future of Europe) vypracovalo klíčová poselství pro mandát orgánů EU na období 2024–2029 po evropských volbách v červnu 2024.

V tomto dokumentu EUA ilustruje to, co nazývá "klíčovou úlohou univerzit pro budoucnost Evropy". Proto Obnovená společenská smlouva pro Evropu a její univerzity popisuje, jak – jako nezávislí aktéři – mohou univerzity nejlépe sloužit společnosti a přispívat k řešení globálních výzev, přičemž uvádí rámcové podmínky, které potřebují k tomu, aby se jim dařilo.

Díky osmi klíčovým poselstvím pro tvůrce politik ohledně toho, co by se mělo udělat na evropské úrovni, vytváří tento dokument základ pro zapojení EUA do evropských voleb. Sdružení doplní tento dokument o politické dokumenty týkající se konkrétnějších témat v průběhu roku 2024.

Zdroj ZDE.