Doporučení o profesní dráze ve výzkumu

Sdružení evropských univerzit vítá rámec pro přilákání a udržení výzkumných, inovačních a podnikatelských talentů

Evropská univerzitní asociace (EUA), Young European Research Universities Network (YERUN), Aurora Universities, The Guild of European Research-Intensive Universities a Coimbra Group ve společném prohlášení ocenily potřebnou pozornost věnovanou kariérám výzkumných pracovníků v návrhu Evropské komise na doporučení Rady o evropském rámci pro přilákání a udržení talentů v Evropě.

S ohledem na to pět univerzitních sdružení nastínilo několik možností dalšího zlepšení. EUA a partneři hájí zejména 1) vytvoření rámcových podmínek pro vysokoškolské instituce a dlouhodobé základní financování, 2) ucelený a dlouhodobý přístup, který umožní flexibilní a vícenásobné profesní dráhy, 3) potřebu posílit postavení vysokých škol tak, aby nabízely stabilní a předvídatelnější profesní dráhu ve výzkumu v souladu s institucionální autonomií a 4) otevřené a udržitelné sledování profesní dráhy ve výzkumu prostřednictvím Střediska pro výzkum a inovace.

Navrhované doporučení Rady navazuje na akci ERA Action 4, jejímž cílem je podporovat atraktivní a udržitelnou profesní dráhu ve výzkumu, vyvážený pohyb talentů a mezinárodní mezioborovou mobilitu. To je do značné míry v souladu s reformou akademické kariéry, jednou z priorit vize Evropské unie pro rok 2030 nazvané „Universities without walls“. EUA bude nadále podporovat flexibilní, rozmanité a odměňující akademické kariéry a jejich výzkumný a inovační rozměr.

Zdroj ZDE.