EuroHPC otevírá zdroje širší komunitě AI

Komise otevírá přístup k superpočítačům EU, aby urychlila vývoj umělé inteligence

Dne 16. listopadu 2023 Evropská komise a Evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU) oznámily své plány na otevření a rozšíření přístupu k superpočítačovým zdrojům světové úrovně EU pro začínající evropské umělé inteligence, malé a střední podniky a širší komunitu umělých inteligencí. Cílem iniciativy je urychlit rozvoj umělé inteligence a postavit Evropskou unii do pozice globálního konkurenčního lídra.

V současné době jsou tři superpočítače EU na světové úrovni - LEONARDO, LUMI a MareNostrum5. S nadcházejícím rozšířením schopností společného podniku EuroHPC na vyšší výkon a dále se superpočítači JUPITER a JULES VERNE konsorcia exascale, které budou při práci s modely umělé inteligence ještě výkonnější, budou hrát evropské superpočítačové zdroje klíčovou roli při vytváření a školení rozsáhlých základních modelů umělé inteligence.

V rámci svého pracovního programu na rok 2024 navrhne Komise změny nařízení o společném podniku EuroHPC, aby se zajistil udržitelný a trvalý přístup k evropské kapacitě superpočítačů pro začínající evropské umělé inteligence.

Zdroj ZDE.