Zákon o emisích metanu

Komise vítá dohodu o zákonu EU s cílem omezit emise metanu

Evropská komise vítá dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou o novém nařízení zaměřeném na emise metanu. Tato dohoda uznává metan jako druhý nejvlivnější skleníkový plyn v dopadu na změnu klimatu a má tak význam pro dosažení cílů Evropské zelené dohody. Zastřešujícím cílem je do roku 2030 snížit čisté emise skleníkových plynů minimálně o 55%.

Toto nařízení ukládá fosilnímu, plynárenskému, ropnému a uhelnému průmyslu přísné povinnosti, které je nutí dodržovat nejvyšší monitorovací opatření. Nařízení zejména rozšiřuje svůj dosah na řešení emisí metanu spojených s významným dovozem ropy, plynu a uhlí do EU. Zřizuje databázi transparentnosti v souvislosti s metanem pro přístup veřejnosti k údajům nahlášeným dovozci a provozovateli z EU. Komise má za úkol vytvořit výkonnostní profily pro jednotlivé země a společnosti v souvislosti s metanem a pomáhat dovozcům při informovaném rozhodování. Součástí regulačního rámce je i celosvětový nástroj pro monitorování emisí metanu a mechanismus rychlého varování před událostmi se superemisemi, a to jak v EU, tak mimo ni. Nařízení, účinné od roku 2027, stanoví kritéria pro nové dovozní smlouvy tak, aby byly v souladu s povinnostmi výrobců v EU a přispěly tak k celosvětovému úsilí o snížení emisí metanu.

Tato opatření v oblasti transparentnosti se vztahují i na mezinárodní partnery. Nařízení je v souladu s celosvětovým slibem o metanu, v němž se přes 150 zemí zavázalo snížit emise metanu do roku 2030 o 30%. Zavedené nástroje usnadní spolupráci s globálními partnery za účelem dosažení těchto zásadních cílů.

Zdroj ZDE.