První prototyp platformy Cancer Image Europe

První verze této digitální infrastruktury poskytl projekt EUCAIM (European Federation for Cancer Images)

Dne 29. září Komise oznámila, že Evropská iniciativa pro zobrazování rakoviny učinila důležitý první krok k vytvoření federativní evropské datové infrastruktury pro zobrazování rakoviny s cílem podpořit inovace a zavádění digitálních technologií ve výzkumu, léčbě a péči o rakovinu, a dosáhnout tak přesnějšího a rychlejšího klinického rozhodování, diagnostiky, léčby a prediktivní medicíny ve prospěch pacientů s rakovinou.

První verze této digitální infrastruktury, kterou poskytl projekt EUCAIM, zahrnuje veřejný katalog souborů dat o zobrazování rakoviny z projektů financovaných EU, které se týkají umělé inteligence pro účely lékařského zobrazování, a také nástroj pro vyhledávání informací dostupných na stránkách poskytovatelů údajů v celé EU. Platforma propojuje 36 obrazových datasetů z 9 typů rakoviny (prsu, tlustého střeva, plic, prostaty, konečníku, jater, difuzního vnitřního pontinového gliomu, neuroblastomu a glioblastomu), což poskytuje celkem více než 200 000 obrazových řad od přibližně 20 000 jedinců.

Projekt EUCAIM bude pokračovat v rozšiřování funkcí platformy Cancer Image Europe. Očekává se, že do prosince 2023 bude dokončen návrh celoevropské digitální infrastruktury a budou vytvořeny mechanismy spolupráce. Poskytovatelé dat se pak budou moci připojit k této nové evropské federativní platformě. První verze platformy bude vydána do konce roku 2024 a konečné vydání se očekává do konce roku 2025. Digitální infrastruktura bude plně funkční v roce 2026.

Zdroj: ZDE.