Evropský zákon o čipech vstupuje v platnost

Zavádí ucelený soubor opatření k zajištění bezpečnosti dodávek, odolnosti a technologického vedení EU v oblasti polovodičových technologií a aplikací

Dne 21. září 2023 vstoupil v platnost Evropský zákon o čipech. Cílem zákona o čipech je vytvořit podmínky pro rozvoj evropské průmyslové základny v oblasti polovodičů, přilákat investice, podpořit výzkum a inovace a připravit Evropu na případnou budoucí krizi v dodávkách čipů. Program by měl mobilizovat veřejné a soukromé investice ve výši 43 miliard eur (3,3 miliardy eur z rozpočtu EU) s cílem zdvojnásobit podíl EU na světovém trhu s polovodiči z nynějších 10% na nejméně 20% do roku 2030.

V platnost taktéž vstupuje nařízení o společném podniku pro čipy, které umožňuje zahájit provádění hlavní části iniciativy Čipy pro Evropu. Společný podnik Chips navazuje na stávající společný podnik pro klíčové digitální technologie a přejmenovává jej. Kromě toho zahájí svou činnost také Fond čipů. Se vstupem zákona o čipech v platnost bude také formálně zahájena práce nově zřízené Evropské polovodičové rady, která bude klíčovou platformou pro koordinaci mezi Komisí, členskými státy a zúčastněnými stranami.

Zdroj: ZDE.