Novinky v boji proti Xylella fastidiosa

EFSA zorganizovala 4. evropskou konferenci na téma Xylella

Čtvrtá evropská konference o bakteriích Xylella, kterou zorganizovala Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) a konala se 20. srpna 2023, zdůraznila pokroky ve výzkumu bakterie Xylella fastidiosa, která představuje hrozbu pro ekonomiku a životní prostředí Evropy. Konference zdůraznila, že zatímco pokrok ve výzkumu je dosahován v různých oblastech, jako jsou odolné rostliny, hmyzí přenašeči, strategie kontroly škůdců a technologie pro časnou detekci, klíčové prvky v boji proti Xylelle jsou připravenost a časná detekce.

Xylella fastidiosa je bakterie, která může způsobit různé choroby rostlin, souhrnně nazývané xylelózní choroby. Jedná se o patogena rostlin, který se přenáší hlavně hmyzem, zejména určitými druhy savých hmyzů známých jako šídélka a pěnivky. Bakterie je známá svou schopností blokovat přenos vody a živin v cévních svazcích rostlin, které jsou zodpovědné za přenos vody a minerálů z kořenů do zbytku rostliny. Tento zablokovaný přenos způsobuje symptomy, jako je opálení listů, vadnutí a odumírání postižených rostlin.

Konference, které se zúčastnilo více než 200 odborníků na rostliny z celého světa, představila aktualizace ohledně epidemiologické situace v EU, pokrok v odolnosti rostlin, zlepšené porozumění hmyzím přenašečům a inovativní nástroje pro časnou detekci.

V roce 2023 EFSA spustila kampaň #PlantHealth4Life ve spolupráci s Evropskou komisí a členskými státy. Tato iniciativa si klade za cíl zvýšit povědomí o důležitosti zdraví rostlin a kolektivní odpovědnosti chránit je, kvůli značným ekonomickým a sociálním rizikům spojeným se škůdci a chorobami rostlin.

Zdroj: ZDE.