AI & Singapur

Singapur: příklad úspěšného využití umělé inteligence

Singapur se stal vzorem v efektivním zavádění umělé inteligence (AI) do různých oblastí své společnosti a ekonomiky. Aktivně využívá rychlý technologický pokrok v implementaci AI ve vládních agendách, vyšetřování, udržitelnosti a vzdělávání, což inspiruje mnoho firem, aby zde zakládaly výzkumná centra. Spolupráce s technologickými firmami, jako jsou SAP, Cisco, Sea a Grab, posiluje Singapur jako technologického lídra. Vytvořily laboratoře AI, vytvořily pracovní místa a podporují inovace ve všech oblastech.

Jedním z klíčových okamžiků byla nedávná technologická konference AsiaTech, kde ministryně komunikací a informací, Josephine Teo, porovnala vývoj AI s historickým zaváděním elektřiny. Singapur si uvědomuje potenciál revoluce v produktivitě a pohodlí, ale také výzvy, které masivní rozšíření AI přináší.

Vláda Singapuru již od roku 2015 využívá strojového učení k efektivnímu zpracování zpětné vazby od občanů ohledně potřebných oprav v místním prostředí. AI také pomáhá ve vyhodnocování snímků pro leteckou a kontejnerovou přepravu, odhalování finančních podvodů a zlepšování klinické diagnostiky. S pomocí AI se snaží zlepšit energetickou účinnost budov od návrhu a simulace až po monitorování a optimalizaci spotřeby elektřiny.

Singapur také vypracoval AI Verify, regulatorní rámec a nástroje pro testování politik a řízení, což podpořilo více než 50 společností. Rozhodnutí o otevření zdrojového kódu a založení nadace AI Verify Foundation umožňuje širokou spolupráci v oblasti AI.

Singapur se tak stává globálním ukázkovým příkladem pro zavádění AI a efektivní využití technologického pokroku ve prospěch celé společnosti.

Zdroj: ZDE.