EU hledá cestu k finanční stabilitě

Rozpočet a fiskální pravidla ve středu debat

EU čelí výzvám týkajícím se veřejných financí a rozpočtu. Po pandemii koronaviru se opět dostávají do popředí debaty týkajících se rozpočtu EU a fiskálních pravidel. Rozpočet EU na období 2021-2027, známý jako víceletý finanční rámec (VFR), je napjatý kvůli půjčkám a inflaci. Evropská komise navrhuje navýšení prostředků o 66 miliard eur, aby se pokryly klíčové priority, včetně finanční podpory Ukrajině a plánu obnovy Next Generation EU.

Neshody mezi členskými státy ohledně navýšení rozpočtu a zavádění nových zdrojů financování jsou však patrné. Komise doufá, že dohoda bude dosažena do října, ale jednání mohou trvat déle.

Další výzvou je reforma fiskálních pravidel EU, která byla během pandemie pozastavena. Komise navrhuje postup, který by členským státům umožnil větší flexibilitu při snižování veřejného dluhu a podpoře investic. Některé státy však preferují přísnější a konkrétní pravidla.

Debaty o rozpočtu a fiskálních pravidlech mají teď nejvyšší prioritu a povedou se například i na summitu prezidetů a premiérů EU. Výsledky těchto debat budou mít vliv na způsob, jakým EU bude financovat svůj chod a na to, jaké pravidla budou platit pro fiskální politiku členských států.

Zdroj: ZDE.