Nový supervodič

Jihokorejší vědci objevili LK-99 – supervodič fungující při pokojové teplotě

Jihokorejští výzkumníci tvrdí, že objevili supervodič, jež funguje při pokojové teplotě, nazvaný LK-99. Jedná se o významný objev, protože většina supervodivých látek vyžaduje extrémně nízké teploty k fungování. Materiál je složen z olova, kyslíku a fosforu, přičemž přídavek mědi by mohl zlepšit jeho supervodivost. Avšak existuje skepse a trvající kontroverze ohledně spolehlivosti jejich tvrzení - výsledky ještě nebyly posouzeny recenzenty ani replikovány.

Korejský výzkumný tým plánuje pokračovat ve studii, aby rozvinul své závěry a zodpověděl obavy vědecké komunity. Světoví vědci by měli být schopni replikovat výsledky asi za měsíc a tým výzkumníků brzy představí své zjištění veřejnosti.

Pokud se potvrdí, že LK-99 nebo podobný supervodič funguje, mohlo by to způsobit revoluci v různých odvětvích. Mohlo by to vést k efektivnější výrobě a skladování energie, zlepšení elektráren a snížení emisí uhlíku. V oblasti elektroniky by to mohlo umožnit vývoj energeticky úsporných čipů, což by znamenalo kompaktnější a účinnější zařízení, jako jsou telefony a notebooky. Další možné aplikace zahrnují například zvýšení elektromagnetického pole v MRI skeneru a zvýšení účinnosti maglev železnic. Navíc by tato technologie mohla mít dopady v oblasti umělé inteligence, pomáhající posunout vývoj výpočetní síly a zpracovatelských schopností. Přestože má potenciál přinést řadu výhod, odborníci upozorňují, že dosažení supervodičů fungujících při běžné teplotě stále vyžaduje zásadní průlomy a další výzkum.

Zdroj: ZDE, ZDE.