Nové pokyny EK

Mají pomoci členským státům aktualizovat jejich strategie pro přizpůsobení se změně klimatu

Dne 26. července 2023 přijala Evropská komise nové pokyny, jejichž cílem je pomoci členským státům aktualizovat své národní strategie, plány a politiky pro přizpůsobení se změně klimatu v souladu s evropským právem v oblasti klimatu a strategií EU pro přizpůsobení se změně klimatu. Pokyny zdůrazňují naléhavost přizpůsobení se dopadům změny klimatu, jak zdůraznila nedávná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC).

Přístup Komise podporuje komplexní strategii tvorby politik na úrovni celé vlády tím, že podporuje víceúrovňovou koordinaci a začleňování na všech úrovních orgánů na nižší než celostátní úrovni. Mezi klíčové prvky politiky přizpůsobení uvedené v pokynech patří upřednostnění právních rámců před měkkými politikami, pravidelné aktualizace strategií a plánů pro přizpůsobení, posouzení klimatických rizik na základě zátěžových testů infrastruktury a systémů, zapojení všech příslušných zúčastněných stran (včetně zranitelných skupin a činitelů změny), zapojení příslušných odvětví a veřejné správy na všech úrovních s dostatečnými zdroji a průběžné sledování a hodnocení - adaptační akce.

Pokyny rovněž zmiňují misi Horizon Europe jako klíčový nástroj financování přizpůsobení se změně klimatu ze strany EU, jakož i nástroj pro vypracování komplexní metodiky pro posuzování dopadů změny klimatu.

Zdroj: ZDE.