Summit EU-CELAC

Summit EU-CELAC v Bruselu obnovil toto partnerství, které obnáší investice ve výši 45 mld. eur

Ve dnech 17. a 18. července 2023 se v Bruselu konal summit EU-CELAC, který připomněl obnovené partnerství mezi Evropskou unií a Společenstvím latinskoamerických a karibských států (CELAC). EU představila program GGIA (Global Gateway Investment Agenda), v jehož rámci vyčlenila na investice do regionu přes 45 miliard eur se zaměřením na zelené a digitální přechody, lidský rozvoj, odolnost zdraví a očkovací látky.

Summit posílil spolupráci v oblasti společných priorit, jako je změna klimatu, biologická rozmanitost, zdraví, potravinová bezpečnost, migrace, bezpečnost a správa věcí veřejných. Spolupráce v oblasti energetiky byla posílena prostřednictvím memorand o porozumění s Argentinou a Uruguayí, v nichž byly upřednostněny obnovitelné zdroje energie a sociálně spravedlivé přechody. EU rovněž poskytla úvěry na podporu solárních fotovoltaických elektráren v Brazílii a energeticky účinných projektů v oblasti bydlení a obnovitelných vodíků v Chile.

Digitální spolupráce byla posílena zřízením Digitální aliance EU-LAK, do níž byly zapojeny četné latinskoamerické a karibské země. Byly zahájeny dvoustranné konzultace s Hondurasem, Salvadorem a Ekvádorem s cílem prohloubit snahy o spolupráci. V reakci na humanitární potřeby Haiti přislíbila EU 10 milionů eur na mimořádné financování kritické pomoci, zaměřené především na potraviny a výživu. Cílem summitu bylo posílit vazby EU s CELAC podporou udržitelného rozvoje, energetických přechodů, digitální spolupráce a humanitární podpory.

Zdroj: ZDE.