Iliana Ivanovova se zúčastní slyšení

Proběhne společné slyšení Evropských poslanců a nově jmenované komisařky

Dne 5. září proběhne slyšení, kde budou výbory Evropského parlamentu pro průmysl a kulturu pokládat otázky nově jmenované komisařce pro výzkum a inovace Ilianě Ivanovové. Ivanovovou jmenovala koncem června předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, a to po několika týdnech spekulací o tom, kdo nahradí Mariyu Gabrielovou, která na tento post rezignovala v květnu, aby vytvořila novou vládní koalici ve své domovské zemi Bulharsku.

Podle seznamu otázek zveřejněných Parlamentem, budou poslanci EP pokládat hlavně otázky týkající se výzkumu. Mezi další témata slyšení patří například vzdělávání, kultura a sport. Bude požádána o názor na úlohu Evropské rady pro výzkum, na to jak EU financuje evropský výzkum, či o názor na Evropskou radu pro inovace, fond EU pro rozšiřování začínajících podniků a další praktické a politické otázky. Mezi prvními však padne otázka na názor paní Ivanovové ohledně rozpočtu Horizon Europe.

Vzhledem k evropským volbám, které se budou konat příští rok v červnu, má Ivanová před sebou krátký mandát a tedy málo času na to, aby v politice EU v oblasti výzkumu a inovací provedla významné změny. Poslanci Evropského parlamentu však chtějí vědět, zda má nějaké plány, jak zajistit, aby program Horizon Europe měl dostatek peněz na splnění požadavků výzkumných pracovníků z EU.

Poslanci Evropského parlamentu chtějí, aby bulharská státní příslušnice Ivanovová pokračovala ve snaze své předchůdkyně snížit rozdíl ve výzkumu a inovacích mezi východem a západem a přišla s novými nápady na zvýšení účasti výzkumných pracovníků se sídlem v chudších členských státech EU v programu Horizon Europe.

Za předpokladu pozitivního slyšení mají poslanci hlasovat o oficiálním jmenování Ivanovové do sboru komisařů během plenárního zasedání ve dnech 11. až 14. září.

Zdroj: ZDE.