Šestá mise HE?

Komise navrhne novou výzkumnou misi v novém evropském Bauhausu

Evropská komise plánuje navrhnout novou výzkumnou misi v novém evropském Bauhausu podle uniklého návrhu první revize projektů mise. Mise představují novátorský přístup k financování výzkumu a mají jak podporovatele tak kritiky.

Komise uvádí, že v prvních dvou letech mise „jednotlivě i kolektivně“ prokázaly svůj potenciál. Jsou prý na dobré cestě ke splnění svých ambiciózních cílů do roku 2030, mezi něž patří pomoc 100 městům dosáhnout klimatické neutrality a zlepšit životy nejméně 3 milionů lidí postižených rakovinou. To podle Komise znovu potvrzuje potřebu udělat více, neboť navrhuje zahájit šestou misi v rámci New European Bauhaus, což je iniciativa EU, která do Green Deal vkládá kulturní rozměr.

Tato iniciativa se již dříve opírala o financování z programu Horizon Europe. Komise plánuje jmenovat odbornou radu, která vypracuje plán nové mise. Zpráva také zdůrazňuje potřebu větší politické a finanční podpory misí, aby se řešily problémy správy a přilákalo se více investic soukromého sektoru.

Zdroj: ZDE.