2023 Strategic Foresight Report

Evropská komise vydala Strategic Foresight Report - Zprávu o strategickém předvídání na rok 2023

Evropská komise vydala Strategic Foresight Report - Zprávu o strategickém předvídání na rok 2023, ve které je nastíněna cesta k dosažení udržitelnosti a blaha obyvatel jako jádro evropské otevřené strategické autonomie. Zpráva zdůrazňuje závazek EU přecházet k neutrálnosti vůči klimatu a udržitelnosti, což posílí její dlouhodobou konkurenceschopnost a globální vůdčí pozici v net-zero ekonomice. Pro zajištění úspěšného přechodu musí EU reagovat na klíčové výzvy rychle a rozsáhle.

Zpráva navrhuje deset směrů či oblastí, ve kterých by EU měla reagovat. Dále také navrhuje úpravu ekonomických ukazatelů tak, aby zohledňovaly i životní úroveň občanů nebo stav životního prostředí, což umožní politikům lepší náhled do situace.

Zpráva bude předložena členským státům EU a bude podkladem pro diskuse v Radě pro obecné záležitosti v červenci. Přispěje také k neformálnímu zasedání Evropské rady v říjnu a výroční konferenci ESPAS v listopadu. Strategická prozíravost hraje zásadní roli při podpoře priorit Komise.

Zdroj: ZDE.