Nová pravidla GMO

Komise navrhuje přepracovat restriktivní pravidla EU v oblasti genetického inženýrství

Evropská komise navrhla aktualizaci pravidel EU tak, aby odrážela větší přesnost nových technik genové editace. Návrh odstraňuje omezující pravidla pro geneticky modifikované organismy (GMO) z rostlin získaných za použití technik jako CRISPR, pokud jsou modifikace podobné těm dosaženým prostřednictvím konvenčního šlechtění. Vědci volají po změně už několik let a poukazují na hromadící se důkazy, že genové úpravy mohou bezpečně zefektivnit zemědělství, a tím napomoci dalším cílům EU v oblasti udržitelnosti. Návrh rozděluje rostliny do dvou skupin: Kategorie I, s omezením 20 modifikací, a Kategorie II pro rostliny s více než 20 modifikacemi, které by nadále spadaly pod pravidla pro GMO.

Zatímco vědci a inovátoři obecně podporují návrh, byly vyjádřeny obavy o potenciální omezení pro složitější genomy a rozsah inovace. Očekává se, že jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy pro dokončení zákona budou obtížná, přičemž se očekává opozice ze strany skupin jako jsou Zelení a asociace pro organickou výživu. Nicméně některé členské státy a politické skupiny v Evropském parlamentu podporují změny a uznávají, že jsou potřeba, aby EU dohnala země, které přijaly techniky úpravy genů.

Současná omezující pravidla brzdí výzkum a inovace v EU a vytvářejí rozdíly ve financování a výzkumných příležitostech ve srovnání s zeměmi jako Spojené státy a Čína.

Zdroj: ZDE.