Vyhlášení vítězných projektů

Vyhlášení vítězů Evropského urbanistického programu a Nové evropské bauhausové iniciativy

Byli oznámeni vítězové prvního výzvy Kreativních akcí Evropského urbanistického programu - Inovační akce, který obdržel podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj. 14 laureátů, kteří zastupují 12 zemí EU a především malá a střední města, bylo vybráno z 99 přihlášek zapojených 125 městských orgánů. Tyto projekty obdrží celkovou investici ve výši 65 milionů eur a budou sloužit jako ukázky principů Nové evropské bauhausové iniciativy.

Vítězné projekty pokrývají různé prioritní oblasti, včetně konstrukce a renovace s důrazem na udržitelnost a neutralitu uhlíku, ochranu a přeměnu kulturního dědictví, adaptaci a přeměnu budov pro dostupné bydlení a regeneraci městských prostorů. Každý projekt obdrží až 5 milionů eur spolufinancování z ERDF a očekává se, že realizace proběhne maximálně do 3,5 let.

Komise také oznámila, že čtvrtá edice cen Nové evropské bauhausové iniciativy se uskuteční v dubnu 2024 jako součást druhého ročníku festivalu NEB. Zájemci z organizací a jednotlivci jsou vyzváni, aby prostřednictvím otevřených výzev předložili své aktivity, projekty nebo satelitní události do 15. září.

Zdroj: ZDE.