Návrh snížení rozpočtu na výzkum

Reakce Fóra Věda žije! a České konference rektorů na návrh snížení rozpočtu na výzkum

Vědci a výzkumníci reagovali na nedávný návrh Ministerstva financí snížit rozpočet určený pro výzkum, vývoj a inovace o 10 %. Plánované škrty by znamenaly téměř 4 miliardy korun. V otevřeném dopise adresovaném premiérovi Petru Fialovi vyjádřili své znepokojení vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! a Česká konference rektorů.

Ve svém dopise Fórum Věda Žije! zdůraznilo, že česká věda čelí kritickému nedostatku financí. Navrhované škrty přicházejí v období vysoké inflace a růstu cen energií, což vážně ohrožuje vědecké infrastruktury. Podle vědců rozpočet pro výzkum, vývoj a inovace v České republice již od roku 2020 postupně klesá a letos dosáhl pouze 0,54 % HDP, což je méně než průměr v EU a OECD. Tento krok by mohl mít vážné dopady na kvalitu výzkumu, rozpad vědeckých týmů a odliv špičkových vědců do zahraničí.

Fórum Věda Žije! se domnívá, že existují jiné způsoby, jak řešit současnou finanční situaci, než prostým snižováním rozpočtu bez jasnější dlouhodobé koncepce. Upozorňují, že peníze ušetřené prostřednictvím škrtů by mohly vést ke zvýšení vnitřních dluhů vědeckých institucí a omezovat jejich možnosti.

Česká konference rektorů také vyjádřila nesouhlas s plánovanými škrty ve vysokém školství. Rektoři vysokých škol upozorňují na nedostatečné financování českého vysokého školství a žádají, aby se podíl financování vrátil na úroveň 0,65 % HDP. Další snižování financí by podle nich mělo negativní dopady na personální stabilitu a konkurenceschopnost vysokých škol.

Obě organizace vyzývají vládu a ministry, aby zvolili odpovědný a prozíravý přístup a zabránili negativním trendům ve výzkumu a vysokém školství.

Zdroj: ZDE.