Rektoři LERU & CE7 se sešli v Praze

Rektoři univerzit LERU a CE7 se sešli v Praze na Univerzitě Karlově

Rektoři univerzit LERU a CE7 se sešli v Praze na Univerzitě Karlově ve dnech 26. a 27. května na svém pravidelném dvouletém setkání. Rektorka Milena Králicková přivítala účastníky a následovala diskuse vedená generálním tajemníkem LERU Kurtem Deketelaerem, který shrnul minulé a nadcházející aktivity LERU/CE7.

Gosse Simon Vuijk, asistent poslance Evropského parlamentu Christiana Ehlera, poskytl aktuální informace o zaměření Evropského parlamentu na akademickou svobodu, zejména Fórum EP pro akademickou svobodu, jehož cílem je vypracovat nezávislou zprávu o akademické svobodě v Evropské unii. Prof. Laszlo Borhy, rektor univerzity Eötvös Loránd (ELTE) a předseda konference maďarských rektorů, představil přístup maďarských univerzit k Horizone Europe a Erasmu a zdůraznil, že stále mají plný přístup.

Diskuse se točila také kolem iniciativy evropských univerzit, kdy profesor Barend van der Meulen předložil zprávu o počátečních lekcích, výzvách a perspektivách této iniciativy. Poslankyně Michaela Šojdrová, místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání, se k iniciativě připojila. Setkání přivítalo také Michaela Browna, generálního ředitele společnosti Crowdhelix, který představil aktivity společnosti podporující výzkumné univerzity. Nakonec doktor Marian Belko zakončil setkání prezentací o kampusu EIT a iniciativě EIT pro hluboký talent.

Zdroj: ZDE.