CEASAER žádá o podporu univerzit

Výzva k podpoře akademického zapojení do podnikání v oblasti technologií

Jako orgán zastupující více než 50 předních evropských univerzit v oblasti vědy a techniky chce CESAER dosáhnout toho, aby instituce EU a místní a národní vlády poskytovaly vědcům lepší podporu při komercializaci jejich výzkumu.

CESAER naléhá na Evropskou unii (EU) a její instituce, aby uznaly klíčovou roli, kterou hrají vědecké a technologické univerzity při rozvoji hluboké technologické inovace. CESAER žádá lepší podporu a zapojení těchto univerzit s cílem podporovat podnikání v oblasti hluboké technologie v širším inovačním ekosystému. Hluboká technologická inovace vyžaduje intenzivní výzkum a významné kapitálové investice. Zatímco Evropa je známa svou excelentní vědou, tradičně se jí nedaří ji převést do vysoce hodnotných produktů.

Mezi doporučeními je posílení role Evropského inovačního výboru (EIC), vytvoření finančních programů pro podporu komercializace a poskytnutí lepšího výcviku pro výzkumníky v navigaci složitostmi komercializace.

CESAER také zdůrazňuje důležitost univerzit při podpoře inovace a naléhá na ně, aby zlepšily podporu prostřednictvím interních inkubátorů a oddělení pro transfer technologií. Úspěch startupů založených na univerzitách členů CESAERu dokazuje hodnotu podpory univerzit při překlenování propasti mezi výzkumem a podnikáním. Univerzity mají cenný aktivum ve svém propojení s podnikáním v oblasti hluboké technologie, protože mnoho hlubokých technologických produktů vychází z základního výzkumu prováděného na univerzitách. CESAER nabádá univerzity, aby investovaly do inovace a těžily z výhod podpory podnikání.

Zdroj: ZDE.