Debata o zákazu testování na zvířatech

Výzkumná obec EU je znepokojena voláním občanů po úplném zákazu testování na zvířatech

Evropská občanská iniciativa, která prosazuje úplné ukončení testování na zvířatech v Evropské unii, vyvolala poplach mezi univerzitami, vědeckými organizacemi a poslanci Evropského parlamentu. Iniciativa nazvaná "Save Cruelty Free Cosmetics - Commit To A Europe Without Animal Testing" nasbírala v celé Evropě přes 1,2 milionu signatářů. I když existuje široká podpora zákazu testování na zvířatech v kosmetice, vyvolal návrh na postupné zrušení veškerého testování na zvířatech, tedy i v biomedicínském výzkumu, obavy.

Poslanci Evropského parlamentu vyjádřili obavy z možných důsledků úplného zákazu a zdůraznili rizika pro veřejné zdraví a postavení Evropy ve výzkumu a její konkurenceschopnosti. Tvrdí, že by se sice mělo odstranit zbytečné testování na zvířatech, ale iniciativa zachází příliš daleko a mohla by omezit zásadní vědecký pokrok v oblasti zdraví lidí a zvířat. Odborníci na výzkum upozorňují na fakt, že spolehlivé alternativy k testování na zvířatech zatím neexistují, i přes významný pokrok v tomto směru. Na ohrožení evropského biomedicínského výzkumu tímto zákazem také poukazují ve svém společném prohlášení EU-LIFE a Liga evropských výzkumných univerzit.

Zastánci iniciativy, včetně organizací jako People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) a Cruelty Free Europe, spolu s výrobci kosmetiky Unilever a The Body Shop, vyjadřují obavy ohledně stávajících regulačních mezer a žádají zvýšenou investici do alternativ k testování na zvířatech a větší odbornou přípravu pro regulátory studií, aby mohli radit s jejich využitím při posuzování výzkumných projektů. Na slyšení je podpořilo několik poslanců Evropského parlamentu, kteří vyzdvihli krutost, jíž zvířata chovaná k testování čelí. Zastánci iniciativy také argumentovali tím, že míra úspěšného přenosu studií na zvířatech na člověka je obvykle nízká a že metody bez použití zvířat mohou být účinnější.

Zdroj: ZDE.