Evropský rok mládeže 2022

EU přijala první akční plán pro mládež v rámci vnější činnosti s cílem posílit zapojení mladých lidí na celém světě

Evropská komise přijala akční plán Mládež ve vnější činnosti Evropské unie na období 2022-2027, který je vůbec prvním politickým rámcem pro strategické partnerství s mladými lidmi na celém světě s cílem vybudovat odolnější, inkluzivnější a udržitelnější budoucnost. Pomůže plnit mezinárodní závazky, jako je Agenda OSN pro udržitelný rozvoj do roku 2030 a Pařížská dohoda o klimatu, a to posílením smysluplné účasti a posílení postavení mládeže v politikách vnější činnosti EU. Akční plán pro mládež v rámci vnější činnosti EU se řídí třemi pilíři činnosti, které pomohou utvářet partnerství EU s mladými lidmi v partnerských zemích:

  1. partnerství pro zapojení: zvyšování hlasu mladých lidí v politice a rozhodování;
  2. partnerství s cílem posílit: boj proti nerovnostem a poskytování dovedností a nástrojů mladým lidem, které potřebují k tomu, aby prosperovali;
  3. partnerství za účelem propojení: podpora příležitostí pro mladé lidi propojovat a vyměňovat si s vrstevníky po celém světě.

Akční plán pro mládež v rámci vnější činnosti EU posílí probíhající iniciativy a zahájí nové klíčové iniciativy zaměřené na mladé lidi na celém světě, včetně iniciativy Mládež a ženy v demokracii, Fondu posílení postavení mládeže a Akademie mládeže Afrika-Evropa. Akční plán pro mládež je součástí snah orgánů EU o připomenutí Evropského roku mládeže 2022 a jeho mezinárodního rozměru a osvětluje důležitou úlohu mladých lidí při budování lepší budoucnosti – zelenější, inkluzivnější a digitální.

Zdroj: ZDE.