Kanada se připojí k programu Horizon Europe

Kanada se připojuje k rostoucí skupině zemí mimo EU, které se zapojily do programu Horizon Europe a budou kooperovat na rozsáhlých projektech řešících společné výzvy

Iliana Ivanova, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, a Francois-Philippe Champagne, kanadský ministr pro inovace, vědu a průmysl, podepsali dohodu, která dává kanadským výzkumným pracovníkům a organizacím možnost účastnit se programu za rovných podmínek se svými spolupracovníky v EU. Kanada se přidružuje k pilíři II programu Horizon Europe, který financuje společné výzkumné projekty v celé řadě oblastí. Kanadské subjekty se nyní mohou spojit a vést výzkumná konsorcia s některými z nejlepších světových výzkumných organizací, aby společně řešily globální výzvy.

Kanadské subjekty se v současnosti účastní 155 projektů v rámci programu Horizon Europe. Kanadské instituce dosud obdržely od Horizon Europe přes 6 milionů EUR. Z toho 2,3 milionu EUR tvoří granty Evropské rady pro výzkum. Dále bylo kanadským partnerům poskytnuto 1,9 milionu EUR na projekty v rámci pilíře II a 1,8 milionu EUR bylo poskytnuto v rámci výzkumných infrastruktur. 

Zdroj ZDE a ZDE.