Výzkumné univerzity potvrzují závazek k inovacím a spolupráci

LERU a partneři z globální sítě podepsali nové prohlášení, v němž potvrzují hodnoty univerzit s intenzivním výzkumem

Během zasedání Globální rady výzkumných univerzitních sítí v Berlíně ve dnech 13. až 14. června 2024 podepsali LERU a její partneři z globální sítě nové prohlášení, které potvrzuje základní hodnoty univerzit s intenzivním výzkumem. Tyto univerzity soustavně podporují vznik průlomových myšlenek prosazováním zásad svobodného a otevřeného bádání. Prohlášení zdůrazňuje jejich odhodlání v této roli pokračovat i v budoucnu.

Univerzity náročné na výzkum disponují kolektivními odbornými znalostmi a zdroji, které jsou klíčové pro podporu účinné globální spolupráce při řešení globálních výzev. Hrají významnou roli při vybavování příští generace znalostmi, výzkumnými dovednostmi a inovativním myšlením nezbytným k přeměně nových myšlenek v udržitelný hospodářský růst a sociální přínosy.

Podpisem tohoto prohlášení LERU a globální partneři potvrzují zásady, které se snaží prosazovat. Vyzývají vlády po celém světě, aby s nimi spolupracovaly a zajistily naplnění potenciálu jejich osobitého výzkumu, inovací a partnerství. Tato spolupráce je považována za zásadní pro maximalizaci dopadu příspěvků vysokých škol pro společnost.

Zdroj ZDE.