Politické pokyny k posílení konkurenceschopnosti a odolnosti do roku 2024

Jarní balíček evropského semestru poskytuje politické pokyny ke zvýšení konkurenceschopnosti a odolnosti EU a k udržení zdravých veřejných financí

Evropská komise zveřejnila politické pokyny pro členské státy v rámci jarního balíčku evropského semestru 2024, jehož cílem je vybudovat robustní ekonomiku odolnou vůči budoucnosti, která zvyšuje konkurenceschopnost, odolnost a dlouhodobou prosperitu a zároveň udržuje zdravé veřejné finance v náročných geopolitických podmínkách. Aby posílila svou dlouhodobou konkurenceschopnost a globální vedoucí postavení, řeší EU strukturální problémy, které brání růstu produktivity a investicím, včetně nedostatku pracovních sil a dovedností. Tento integrovaný přístup zahrnuje makroekonomickou stabilitu, ekologickou udržitelnost, produktivitu a spravedlnost.

Hospodářská prognóza na rok 2024 předpokládá růst HDP na úrovni 1,0 % v EU a 0,8 % v eurozóně, a to do roku 2025 se zrychlením na 1,6 %, respektive 1,4 %. Očekává se, že inflace klesne z 6,4 % roku 2023 na 2,2 % do roku 2025.

Jarní balíček vyzývá členské státy, aby vytvořily podpůrné podnikatelské prostředí, zlepšily výsledky vzdělávání, zlepšily přístup k financím a urychlily přechod na zelenou a digitální technologii. Cílem fiskálních politik by mělo být snížení veřejného dluhu a zajištění udržitelného růstu, přičemž nová pravidla budou vyžadovat střednědobé výdajové plány v souladu s cíli fiskální udržitelnosti.

Zdroj ZDE.