Podpora inovací prostřednictvím dostupnosti dat s vysokou hodnotou

Dne 9. června vstoupila v platnost nová nařízení Evropské unie, která nařizují zpřístupnění dalších veřejných souborů pro opakované použití

Tyto "datové soubory s vysokou hodnotou" pokrývají šest tematických oblastí uvedených ve směrnici o otevřených datech: geoprostorové údaje, pozorování Země a životní prostředí, meteorologické údaje, statistiky, společnosti a mobilita.

Nová pravidla mají potenciál přinášet významné společenské a hospodářské výhody tím, že podporují vytváření inovativních produktů a služeb, jako jsou aplikace umělé inteligence. Například datové soubory vysoké hodnoty v meteorologickém odvětví mohou zlepšit předpověď počasí a související aplikace. Zemědělské společnosti mohou využívat satelitní snímky, údaje o počasí a informace o stavu půdy k zavádění přesných zemědělských technik, což může vést ke zvýšení výnosů plodin a minimalizaci odpadu.

Oficiální portál pro evropská data je nejkomplexnějším zdrojem pro přístup k otevřeným datům, který obsahuje přes 1,7 milionu datových souborů od státních orgánů, agentur a členských států EU. Datové sady vysoké hodnoty budou volně dostupné ve strojově čitelném formátu, přístupné prostřednictvím rozhraní API (Application Programming Interface). Tato iniciativa EU má za cíl zpřístupnit kvalitní datové zdroje širokému spektru uživatelů, což může vést k rozvoji nových technologií a zlepšení existujících služeb.

Zdroj ZDE a ZDE.