EU navyšuje regionální podporu pro strategické projekty v oblasti technologií

Evropská komise přijímá pozměňovací návrh regionální podpory pro strategické technologie

Evropská komise nedávno přijala změnu pokynů k regionální státní podpoře (RAG), která má usnadnit vyšší regionální podporu investičním projektům v rámci platformy pro strategické technologie pro Evropu (STEP). Cílem této iniciativy je podpořit vývoj a výrobu kritických technologií, které jsou nezbytné pro zelené a digitální přechody EU a její strategickou suverenitu.

Regionální podpora je klíčovým nástrojem pro posílení regionálního rozvoje v rámci EU. Pokyny k regionální podpoře nastiňují pravidla, která členským státům umožňují poskytovat státní podporu a podporovat tak investice v méně zvýhodněných regionech Evropy. Členské státy předkládají regionální mapy, které posuzuje a schvaluje Komise, vymezují regiony, v nichž je povolena regionální investiční podpora, a stanoví maximální výši státní podpory, kterou lze poskytnout, vyjádřenou jako procento způsobilých investičních nákladů.

Cílem této změny je zajistit, aby regiony mohly výrazněji podporovat projekty, které jsou v souladu se strategickými technologickými cíli EU a posilují regionální rozvoj i celkovou technologickou suverenitu EU.

Zdroj ZDE.