Výhled dodávek vodíku do roku 2030

BloombergNEF (BNEF) předkládá výhled dodávek vodíku do roku 2030

BNEF předpokládá do roku 2030 třicetinásobné zvýšení dodávek čistého vodíku na 16,4 milionu metrických tun ročně, a to díky podpůrným politikám a rostoucím projektům. Nicméně se očekává, že jen asi 30 % z 1 600 ohlášených projektů se uskuteční. Současná kapacita 0,5 milionu metrických tun by se mohla výrazně rozšířit, přičemž elektrolýza by se na dodávkách do roku 2030 podílela více než polovinou. Očekává se, že největším producentem bude USA, které se na celosvětové nabídce podílí 37 procenty, což je podpořeno daňovými úlevami. Předpokládá se, že Čína, Evropa a USA budou do roku 2030 dodávat přes 80 % globálního čistého vodíku, přičemž menší podporu budou mít Latinská Amerika a Austrálie.

Vlády kvůli zpoždění projektů a nedostatečné politické podpoře pravděpodobně nesplní své cíle v oblasti poptávky po vodíku do roku 2030 o téměř dvě třetiny. Až 31 % předpokládané kapacity bude určeno na vývoz, především ze Severní Ameriky, i když skutečný objem vývozu může být nižší.

Do roku 2030 by mohlo být v provozu přibližně 95 GW elektrolyzérů, což je desetinásobný nárůst oproti dnešní kapacitě, ale jen 40 % z toho je za konečným investičním rozhodnutím nebo v pokročilém plánování. Nejistoty přetrvávají, zejména pokud jde o Čínu, kde jsou politické cíle a oznámení projektů méně předvídatelné.

Tyto prognózy by mohly ovlivnit omezení a případné změny v politice nebo nepřidělené pokročilé projekty.

Zdroj ZDE.