Úspěchy prvního roku Jednotného patentového systému

V prvním úspěšném roce existence Jednotného patentového systému bylo registrováno více než 27 000 jednotných patentů

Během prvního roku uplatňování Jednotného patentového systému bylo zaregistrováno více než 27 000 jednotných patentů. Znamená to, že v průměru ve všech zúčastněných členských státech platí téměř každý čtvrtý (23 %) udělený evropský patent. Tato míra se také neustále zvyšuje. Míra využití dosahuje téměř 50 % mezi žadateli usazenými v Dánsku a Polsku a přibližně 40 % ve Španělsku. Většina patentů se uděluje na zdravotnické technologie (31 %), inženýrské stavitelství (6 %) a dopravu (5 %).

Před Jednotným patentovým soudem (UPC) bylo dosud zahájeno asi 350 řízení. Tento nový soud nyní umožňuje centralizované soudní spory nejen v případě jednotných patentů, k nimž má výhradní pravomoc UPC, ale za určitých podmínek i v případě nejednotných evropských patentů.

Jednotný patentový systém, který byl spuštěn v červnu 2023, zjednodušuje patentovou ochranu, snižuje náklady a zmírňuje administrativní zátěž, čímž podporuje inovace a konkurenceschopnost v EU. V současné době se účastní sedmnáct členských států, které představují tři čtvrtiny HDP EU, přičemž se brzy připojí Rumunsko.

Komise plánuje dále posílit systém jednotným dodatkovým ochranným osvědčením (SPC) s cílem rozšířit patentová práva na registrované farmaceutické přípravky a přípravky na ochranu rostlin.

Zdroj ZDE.