Nový pilotní mechanismus na podporu trhu s vodíkem

Evropská komise postupuje v rozvoji evropského trhu s vodíkem a zahajuje práci na pilotním mechanismu v rámci nedávno přijatého dekarbonizovaného balíčku o plynech a vodíku

Tento mechanismus bude fungovat pět let s cílem zvýšit transparentnost trhu a usnadnit propojení mezi odběrateli vodíku a dodavateli. Jeho cílem je urychlit investice poskytováním podrobných informací o trhu a údajů o poptávce, nabídce, tocích a cenách vodíku. Bylo zahájeno zadávací řízení s cílem najít poskytovatele služeb, který vyvine IT platformu pro fungování pilotního mechanismu.

Tato iniciativa podporuje výstavbu velkých elektrolyzérů a Komise plánuje podepsat smlouvu do konce tohoto roku, aby mohla zahájit svou činnost do poloviny roku 2025. Očekává se, že zlepšení viditelnosti poptávky uspíší investiční rozhodnutí a zajistí další dohody, což přispěje k cílům Zelené dohody, sníží závislost na fosilních palivech a posílí konkurenceschopnost a dekarbonizaci evropského průmyslu. Pilotní mechanismus je také součástí širšího úsilí o vytvoření evropské multiproduktové platformy pro nákup strategických komodit.

Zdroj ZDE.