EIC a EPO znovu potvrzují závazek spolupracovat

Evropská rada pro inovace (EIC) a Výkonná agentura pro malé a střední podniky (EISMEA) a Evropský patentový úřad (EPO) znovu potvrdily svůj závazek spolupracovat na podpoře inovací v Evropě

U příležitosti konference Viva Technology 2024, která se konala v Paříži, zhodnotily organizace své společné aktivity v uplynulém roce, které se soustředily na EIC, a dohodly se na jednání o rozšíření spolupráce. Spolupráce EIC a EPO dosud zahrnovala úspěšné pilotní projekty v letech 2022 a 2023 a podpis prohlášení o záměru v červnu 2023 mezi EPO a EISMEA, agenturou dohlížející na provádění EIC. V rámci pilotních projektů pomáhali EIC hodnotit technologické novinky 57 projektů, které byly zvažovány pro získání grantu EU, patentoví kontroloři EPO a odborníci v příslušných technologických oblastech. Jedinečné zdroje a nástroje EPO také pomáhají investorům identifikovat nejinovativnější malé a střední podniky v Evropě. EISMEA a EPO budou v budoucnu zkoumat, jak mohou obě organizace poskytovat EIC další podporu při rozhodování o financování projektů, přičemž budou klást větší důraz na přínosy Jednotného patentu.

Evropský jednotný patent, který byl zaveden loni v červnu, spravuje EPO a hojně jej využívají majitelé patentů z celého světa, a zejména evropské malé a střední podniky. Jednotný patentový systém snižuje náklady a zefektivňuje postupy a zároveň zvyšuje transparentnost a právní jistotu tím, že žadatelům umožňuje užívat svého nedávno uděleného evropského patentu jako jediného práva v 17 členských státech EU prostřednictvím jednotného řízení s jednotným ročním poplatkem za obnovení patentu a právního systému u Jednotného patentového soudu.

Zdroj ZDE.