Evropský zákon o kritických surovinách vstupuje v platnost

Od 23. května 2024 začal platit Evropský zákon o kritických surovinách, jehož cílem je zajistit rozmanité, bezpečné a udržitelné dodávky kritických surovin pro průmysl v EU

Tento krok je klíčový pro strategická odvětví, jako jsou čisté technologie, digitální průmysl, obrana a letectví. Nový zákon zavádí regulační rámec, který má za cíl posílit domácí kapacity a zlepšit udržitelnost a cirkulaci dodavatelských řetězců kritických surovin v EU. Evropská unie tímto krokem směřuje ke snížení závislosti na jednotlivých dodavatelích a posílení domácí produkce. Stanovuje referenční hodnoty pro zvýšení kapacit v oblasti těžby, zpracování a recyklace kritických surovin v EU, čímž podporuje diverzifikaci zdrojů.

Součástí zákona je také vytvoření rámce pro výběr a realizaci strategických projektů. Tyto projekty mohou těžit z efektivnějšího povolování a lepších podmínek pro přístup k financím. Zákon také stanoví národní požadavky na vypracování průzkumných programů, které mají pomoci identifikovat nové zdroje kritických surovin v Evropě.

Zdroj ZDE.