Přísnější emisní normy CO2 pro těžká nákladní vozidla

Evropská rada přijala nové nařízení, které posiluje emisní normy CO2 pro těžká nákladní vozidla v rámci Evropské unie

Cílem tohoto aktualizovaného nařízení je dále snížit emise CO2 ze silniční dopravy a stanovit nové ambiciózní cíle pro roky 2030, 2035 a 2040. Posílené normy mají nejen snížit uhlíkovou stopu těžkých nákladních vozidel, ale také podpořit zavádění vozidel s nulovými emisemi v celé EU, a zajistit tak pokračující inovace a konkurenceschopnost v tomto odvětví.

Revidovaná pravidla rozšiřují oblast působnosti stávajícího nařízení tak, aby téměř všechna nová těžká nákladní vozidla s certifikovanými emisemi CO2 (včetně menších nákladních vozidel, městských autobusů, autokarů a přívěsů) podléhala cílům snižování emisí. Tato širší oblast působnosti zajišťuje komplexní přístup ke snižování emisí u různých typů těžkých nákladních vozidel a podporuje čistší dopravní řešení v celé EU.

Novým nařízením je zavedení 100% cíle nulových emisí pro nové městské autobusy do roku 2035, přičemž průběžný cíl pro tuto kategorii je 90 % do roku 2030. Meziměstské autobusy budou z tohoto cíle vyňaty, protože pro účely měření snížení emisí budou považovány za autokary.

Tato nařízení podtrhují závazek EU vést celosvětové úsilí o snižování emisí skleníkových plynů, podporu udržitelné dopravy a podporu inovací v automobilovém odvětví.

Zdroj ZDE.