Studie o zlepšení přístupu k výsledkům výzkumu a jejich opakované využívání

Evropská komise zveřejnila studii zaměřenou na zlepšení přístupu k výsledkům výzkumu a jejich opakovaného použití, včetně publikací a údajů pro vědecké účely

Cílem studie je vyhodnotit dopady autorského rámce EU na výzkum a dopady možných zásahů, a zároveň určit a předložit příslušná ustanovení pro výzkum v právních předpisech EU týkajících se údajů a digitálních technologií se zaměřením na práva a povinnosti.

Tato studie podporuje politickou agendu ERA 2022-2024, analyzuje překážky v přístupu k výzkumu financovanému z veřejných prostředků a v jeho opakovaném využívání, hodnotí právní předpisy EU v oblasti autorského práva a údajů spolu s regulačními rámci. Na tomto základě předkládá možnosti legislativních a nelegislativních opatření k posílení volného pohybu znalostí, a tím přispívá k posílení Evropského výzkumného prostoru.

Cílem navrhovaných opatření je posílit stávající rámec a sladit jej s vědeckým výzkumem a zásadami otevřených dat. Nabízí ucelený přehled právního prostředí EU v oblasti výzkumu a inovací, poskytuje náhledy tvůrcům politik, výzkumným pracovníkům a výzkumným organizacím.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE a ZDE.