Cíle severozápadní Evropy v oblasti nízkých emisí vodíku

Severozápadní evropské země razí cestu k nízkoemisnímu vodíku jako klíčové součásti svých strategií ke splnění energetických a klimatických cílů

Cílem této iniciativy je nejen dekarbonizovat globální energetický systém, ale také posílit energetickou bezpečnost snížením závislosti na dovozu fosilních paliv. Několik zemí severozápadní Evropy výrazně zvýšilo své cíle v oblasti výroby vodíku prostřednictvím elektrolýzy. Podle Northwest European Hydrogen Monitor 2024, zveřejněného Mezinárodní energetickou agenturou (IEA), se tyto země (včetně Rakouska, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Lucemburska, Nizozemska, Norska, Švýcarska a Velké Británie) snaží do roku 2030 vyvinout kapacitu elektrolyzérů mezi 30 až 40 gigawatty (GW).

Databáze projektů výroby vodíku IEA uvádí, že pokud se všechny plánované projekty dostanou do komerčního provozu, mohla by severozápadní Evropa do roku 2030 produkovat přes 7 milionů tun vodíku s nízkými emisemi ročně. Tato produkce by pokryla asi 2 % celkové poptávky po primární energii v regionu. V současnosti však méně než 4 % předpokládané výroby vodíku s nízkými emisemi do roku 2030 pocházejí z projektů, ke kterým byly přijaty závazky, což znamená, že jsou buď funkční, dosáhly konečného investičního rozhodnutí (FID), nebo jsou ve výstavbě.

Severní moře skýtá obrovský potenciál pro obnovitelné zdroje energie a ukládání uhlíku, což jej staví do pozice potenciálního hnacího motoru výroby vodíku s nízkými emisemi. Projekty spojené se Severním mořem by do roku 2030 mohly produkovat téměř 3 Mt vodíku s nízkými emisemi ročně, což představuje téměř 40 % potenciálního výkonu severozápadní Evropy. Projekty větrné energie na moři v Severním moři by mohly do roku 2030 pohánět přibližně 25 GW kapacity elektrolyzérů, pokud budou realizovány všechny ohlášené projekty.

Nicméně méně než 2 % těchto projektů byla přislíbena, přičemž většina je stále ve fázi studie proveditelnosti nebo raného plánování. Kromě výroby vodíku mohou elektrolyzéry pomoci integrovat pobřežní obnovitelnou energii do širších energetických systémů.

Zdroj ZDE.