Anotovaná modelová grantová dohoda (AGA)

Evropská komise zveřejnila kompletní verzi Anotované modelové grantové dohody (AGA) na Funding & tender opportunities portal EU

AGA slouží jako doplněk k Modelové grantové dohodě (MGA), která představuje vzorovou dohodu mezi Evropskou komisí nebo jejími výkonnými agenturami a příjemci grantů v rámci programů EU. AGA poskytuje vysvětlení a praktické příklady k jednotlivým článkům modelové dohody, což usnadňuje porozumění a aplikaci těchto ustanovení v praxi.

Aktuálně publikovaná verze AGA je první verzí, která již nemá status "draft". Tato kompletní verze zahrnuje vysvětlení ke všem článkům MGA. Obsahuje také odkazy na dříve chybějící články, například články týkající se reportování a projektových auditů. Komise provedla úpravy a rozšíření anotací článků, které již byly dříve vysvětleny, což zahrnuje i oblast definování různých způsobilých nákladů. Kromě obsahových úprav došlo také k vylepšení celkové struktury a prezentace dokumentu. Byly přidány varovné rámečky s konkrétními pokyny, které upozorňují na důležité body a poskytují jasné instrukce pro příjemce grantů. Dále byly provedeny úpravy formátu a stylu, což přispívá k lepší přehlednosti a čitelnosti dokumentu.

Příjemci grantů nyní mají k dispozici plně anotovaný dokument, který jim pomůže lépe porozumět jednotlivým ustanovením MGA a správně je aplikovat při realizaci svých projektů. Tímto krokem Evropská komise poskytuje jasné a užitečné informace, které podporují úspěšnou realizaci projektů financovaných z prostředků EU.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.