Vodíkové ambice severozápadní Evropy

Ambiciózní cíle severozápadní Evropy v oblasti vodíku s nízkými emisemi vyžadují rychlé zvýšení investic a politickou podporu

Nejnovější zpráva Mezinárodní energetické agentury "Northwest European Hydrogen Monitor 2024" zdůrazňuje potenciál regionu produkovat do konce desetiletí 7 milionů tun vodíku s nízkými emisemi ročně. Většina projektů je však stále v počátečních fázích a vyžaduje silnější politickou podporu v celém hodnotovém řetězci, zejména při stimulaci poptávky.

Nedávné geopolitické události podnítily zvýšení vodíkových cílů, jejichž cílem je dosáhnout do roku 2030 kapacity elektrolyzérů o více než 40 gigawattů. Přetrvávají však nejistoty, včetně dynamiky trhu a problémů s náklady. Prioritou zůstává překlenutí rozdílů v cenách vodíku z fosilních paliv. Zpráva nabízí politická doporučení k řešení těchto otázek, přičemž klade důraz na spolupráci mezi regionálními zúčastněnými stranami.

Severozápadní Evropa, region, který zahrnuje Rakousko, Belgii, Dánsko, Francii, Německo, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Švýcarsko a Spojené království, se orientuje v energetickém přechodu a soustředěné úsilí má zásadní význam pro realizaci její vize globálního lídra v oblasti vodíku s nízkými emisemi.

Zdroj ZDE.