Barcelonská deklarace o otevřených informacích o výzkumu

Barcelonská deklarace je vodítkem pro další vývoj směrem k tomu, aby se otevřenost stala výchozím bodem pro výzkumné informace

Klíčoví členové jako Nizozemská výzkumná rada (NWO), Francouzská národní výzkumná agentura (ANR) a Španělská národní výzkumná rada (CSIC) se připojili k Barcelonské deklaraci o otevřených informacích o výzkumu jako první příjemci. Toto prohlášení slouží jako mapa k tomu, aby se otevřenost stala normou pro informace o výzkumu, vedená koalicí více než 25 expertů v této oblasti. Jejich cílem je posun směrem k otevřené vědě se zaměřením na transparentnost výzkumných informací, obecně známých jako metadata. Hlavním závazkem je učinit z otevřenosti výchozí bod pro výzkumné informace, které jsou využívány a vytvářeny organizacemi financujícími a provádějícími výzkum, což je důležitou součástí přechodu k otevřené vědě.

Science Europe zaznamenala rostoucí zájem o otevřené zdroje informací z výzkumu pro sledování otevřeného přístupu, což se projevilo přijetím otevřených metadat NWO pro tento účel v roce 2023. Organizace aktivně spolupracuje se svými členy na hledání způsobů, jak začlenit principy Barcelonské deklarace do svých institucionálních strategií a představit otevřenou vědu jako základní složku robustního výzkumného ekosystému.

Zdroj ZDE.