Propast ve výzkumu a inovacích mezi západem a východem EU

Střední a východní Evropa zaostává ve výzkumu a vývoji oproti zbytku EU

Středo- a východoevropské členské státy unie mají stále zpoždění v  kvalitě výsledků vědy a inovací. Zdá se ale, že propast se zmenšuje v případě rizikového investování – venture kapitálových investic, tj. kapitálu, který slouží zejména k financování inovačních projektů a k financování počátečního rozvoje firem.

Ačkoli EU usiluje o vytvoření integrovaného a bezproblémového výzkumného a inovačního prostoru, realita se od této vize dost vzdaluje. Podle šesti ukazatelů, které má k dispozici Evropská komise, postkomunistické státy střední a východní Evropy nadále zaostávají co se týče kvality výzkumu a inovací.

I přes slušný hospodářský růst se v tomto regionu více projevil dopad globální finanční krize z roku 2008 a je patrné, že zmíněné státy se v oblasti výzkumu a vývoje zotavují pomaleji. To se projevuje zejména v počtu uplatněných patentů.

Přestože propast nadále existuje, nedochází k jejímu rozšiřování. Investoři začínají v regionu nacházet nové příležitosti - v  ČR, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, pobaltských státech a také v Chorvatsku a Slovinsku. Podle ukazatelů se míra investic rizikového kapitálu na západě a východě shoduje.

EK zveřejnila grafy srovnávající ukazatele za evropskou osmadvacítku a zvlášť za státy střední a východní Evropy:

  • Veřejné výdaje na výzkum a vývoj

  • Investice rizikového kapitálu

  • Výdaje firem na výzkum a vývoj

  • Inovace malých a středních podniků

  • Patenty

Prostředkům na výzkum a vývoj se věnuje také nová zpráva OECD, podle níž veřejné výdaje v této oblasti stagnují, zatímco v soukromé sféře rostou – v roce 2015 přispěla soukromá sféra v zemích OECD na výzkum a vývoj z téměř 69%. U veřejných rozpočtů naopak nastal pokles o 0,2%.

Více informací najdete ZDE.