Strategické vodíkové iniciativy pro zelenou budoucnost EU

Evropský vodíkový ekosystém je považován za klíčový pro dosažení cílů energetické transformace a evropské konkurenceschopnosti

Společnost Hydrogen Europe zaslala předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyen dopis, v němž se zasazuje o institucionální a politické úpravy v příštích pěti letech s cílem zajistit, aby environmentální, klimatická, sociální, hospodářská a geopolitická hlediska byla odpovídajícím způsobem začleněna do právních předpisů EU.

Vodík může zvýšit flexibilitu obnovitelné energie a pomoci dekarbonizovat energetiku a průmyslová odvětví závislá na fosilních palivech. Aby Evropa splnila cíle pro rok 2030, musí přejít od pouhého začlenění vodíku do energetického mixu k aktivnímu rozvoji vodíkové ekonomiky.

Je zapotřebí komplexní program zavádění vodíku doplněný rozpočtem, časovým rozvrhem a partnerstvími institucionálních a průmyslových subjektů. Veřejné investice by měly zmírnit rizika pro evropské průmyslové subjekty investující do čistých řešení a pomoci udržet globální konkurenceschopnost. Budování partnerství v oblasti vodíku navíc zajistí bezpečnost dodávek a podpoří mezinárodní cíle EU v oblasti rozvoje a diplomacie v oblasti klimatu.

Robustní dlouhodobá vize a okamžité kroky jsou nezbytné pro prosazení takové verze Evropské zelené dohody, která udržuje globální konkurenceschopnost, zajišťuje odolné dodávky dostupné čisté energie a urychluje opatření v oblasti klimatu.

Zdroj ZDE.