Synergie finančních nástrojů EU pro posílení podpory technologií dvojího užití

LERU podporuje synergii mezi finančními nástroji EU jako vhodnou cestu k posílení podpory technologií dvojího užití

Evropská komise navrhla několik možných variant podpory rozvoje technologií dvojího užití. Liga evropských výzkumných univerzit (LERU) upřednostňuje možnost, která podporuje synergie mezi stávajícími toky financování.

Evropská komise v Bílé knize zveřejněné v lednu 2024 v rámci svého balíčku evropské hospodářské bezpečnosti nastínila tři možnosti, jak zvýšit podporu výzkumu a vývoje zahrnujícího technologie s potenciálem dvojího užití. Jedná se 1) o větší využití synergií ve stávajících programech, 2) o odstranění výlučného zaměření na civilní aplikace v rámcovém programu a 3) o vývoj nového nástroje pro rozvoj technologií dvojího užití.

V prohlášení vydaném 30. dubna 2024 vyjádřila LERU jasnou preferenci první možnosti – využití synergií ve stávajících programech. Tento přístup podle LERU nabízí pragmatické řešení, které umožňuje včasné reakce na krize. V oblasti technologií, kde inovace často překračují hranice mezi civilním a vojenským využitím, se Evropská komise zaměřila na posílení podpory rozvoje technologií dvojího užití. V rámci tohoto úsilí vyjádřila svůj postoj Liga evropských výzkumných univerzit, která se zasazuje o využití stávajících zdrojů financování k posílení synergií a flexibility v reakci na vyvíjející se výzvy.

Zdroj ZDE.