Pečeť excelence byla udělena 2300 vědcům v rámci Akce MSC

Kvalitní, ale nepodpořené projektové návrhy dostaly šanci na podporu z jiných zdrojů

Více než 2 300 výzkumníků podílejících se na projektech v rámci Akcí Marie Sklodowska-Curie (MSCA) obdrželo Pečeť excelence. Tu jim udělilo Generální ředitelství pro výzkum a inovace, které působí v rámci Evropské komise. Pečeť je certifikátem vysoké kvality individuálních výzkumných návrhů, podaných do programu MSCA v loňském roce, jejichž evaluační skóre dosahovalo 85% nebo více, avšak podporu neobdržely kvůli velké konkurenci mezi množstvím předkládaných projektových žádostí a omezenému rozpočtu pro Horizon 2020. Právě rozpočtová omezení vedla komisaře pro vědu a výzkum Carlose Moedase a komisařku pro regionální politiku Corinu Crețu v říjnu 2015 k prosazení Pečeti excelence, kterou se EK snaží podpořit projekty zasluhující pozornost a podporu, na něž se nedostalo z důvodu omezení rozpočtu v důsledku zavedení Junckerova plánu strategických investic. Pečetí je uznána vysoká hodnota projektového návrhu a zároveň je podporováno hledání jiných zdrojů financí a to jak regionálních, tak i evropských či mezinárodních (poskytovatelem mohou být regiony, státy, banky, nadace, firmy a jiné subjekty).

V ČR se MŠMT rozhodlo letos v květnu vyhlásit pro držitele Pečetě excelence výzvu Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků - MSCA-IF. Projekty mají být financovány v rámci OP VVV. Více informací najdou zájemci na adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Pečeť excelence bývá kromě Akcí MSC udělována také pro SME Instrument – Nástroj pro malé a střední podniky. Výzkumné organizace, jejichž projekt nebyl podpořen z rozpočtu H2020, ale byl vybrán jako vysoce kvalitní a vhodný pro udělení pečetě, obdrží od EK informaci, kde digitálně podepsanou pečeť na účastnickém portále získají.

Více o Pečeti excelence se dozvíte ZDE.