Siemens ČR ocenil talentované vědce, studenty a pedagogy

Ceny za nejlepší práce z oblasti základního výzkumu a inovací

Společnost Siemens ČR udělovala 9. února již podevatenácté ceny za nejlepší práce z oblasti základního výzkumu a inovací, diplomové a doktorské práce. Oceněni byli představitelé technických a přírodovědeckých vysokých škol a pracovišť Akademie věd a také nejlepší vysokoškolský pedagog. Kromě medaile získali autoři vítězných prací i finanční odměnu a rozdělili si mezi sebe více než jeden milion korun. Vzhledem k významu výzkumu a inovací pro budoucnost hledá Siemens cesty, jak investovat do mladých českých talentů, čímž sbližuje výzkum s potřebami průmyslu. Cílem udělování Ceny Wernera von Siemense je, kromě motivování mladých talentů a upevňování pozitivního vztahu jejich i širší veřejnosti k vědě, především snaha dostat poznatky co nejrychleji do praxe. Vítězné absolventské práce jsou tradičně na velmi vysoké úrovni a často bývají součástí širší badatelské činnosti.

 Cenu za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu obdržel tým vědců Fyzikálního ústavu AV ČR a Ústavu termomechaniky AV ČR pod vedením P. Šittnera za inovativní výzkum v oblasti vysokoenergetické rentgenové difrakce aplikované na technické problémy.

Nejvýznamnějším výsledkem vývoje a nejvýznamnější inovací se stal X.GLU - bezbateriový glukometr ve formátu kreditní karty od firmy X-GLU s.r.o.

Nejlepší dizertaci s názvem „Formation of liposomes for controlled release of reactants and actives“ napsal Ing. Martin Ullrich, Ph.D. z Fakulty chemicko-inženýrské VŠCHT. Práce se zabývá tématikou na rozhraní mnoha vědních oborů, a to tématem přípravy strukturovaných mikročástic s využitím v medicíně i v jiných vědních oborech. Jak dodal rovněž oceněný školitel ing. Ullricha prof. František Štěpánek, díky Ing. Ullrichovi získala VŠCHT také mnohamilionový kontrakt s cílem testovat chemické roboty jako nosiče léčiv v předklinické fázi, a to napomohlo k rozvoji celé jedné výzkumné větve, které se účastní současná generace studentů.

Nejlepší diplomovou prací je dle poroty Analýza a ověření metody měření indexu lomu vzduchu pro laserovou interferometrii autora Ing.Tomáše Pikálka z Vysokého učení technického v Brně, Fakulty strojního inženýrství a z  Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Jako nejlepší pedagogický pracovník byl oceněn prof. Ing. Richard Hindls, CSc, vedoucí katedry statistiky a pravděpodobnosti  VŠE v Praze, který je uznávaným odborníkem v oblasti statistiky.

Cena Wernera von Siemense je významná zejména tím, že dlouhodobě podporuje vědu, výzkum a vzdělávání. Je vyhlašována ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd ČR. Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií patří mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy u nás.

Kompletní přehled oceněných vědců a jejich projektů najdete ZDE.