Schválena spolupráce výzkumných organizací s aplikační sférou

Vyhlášen program pro podnikání a výzkum Proof of Concept

Vláda schválila koncem ledna návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na vyhlášení nového programu Proof of Concept, určeného pro české podnikatele a výzkumné organizace. Program je součástí Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014–2020 a hodlá podpořit činnosti směřující k rozvoji transferu technologií a znalostí mezi výzkumnými organizacemi a podniky, které usilují o uplatnění výsledků výzkumu v praxi. Silnější vazby mezi výzkumnými organizacemi a aplikační sférou by měly vést k rozvoji ekonomiky a konkurenceschopnosti firem.

Program spadá do Prioritní osy 1 - Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace - a bude podporovat aktivity usilující o ověření možností uplatnění nových výsledků výzkumu a vývoje před jejich možným uplatněním v praxi. V projektech budou podporovány jednak činnosti související s technickým ověřením aplikovatelnosti výzkumných výsledků, a také činnosti související s mapováním aplikovatelnosti a průzkumem trhu a zájmu aplikační sféry. Projekt musí být realizován na území České republiky mimo hlavního města Prahy a jeho výsledkem bude studie proveditelnosti, která se stane podkladem pro další možné pokračování projektu.

Alokace programu Proof of Concept je 41,9 mil. Eur z Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF). Program nemá dopad na státní rozpočet, veškeré prostředky požadované v rámci Prioritní osy 1 OP PIK byly již schváleny a přiděleny do roku 2018 jako součást výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace. První výzva bude vyhlášena v první polovině tohoto roku. Program zahrnuje podporu ve formě dotace i podporu ve formě finančních nástrojů. U dotace je maximální míra pro jeden projekt deset milionů korun. Horní hranice je u kapitálového vstupu 100 milionů korun. Jednotlivé výzvy budou vyhlašovány samostatně. O podporu mohou žádat podnikatelské subjekty (vedle malých a středních podniků i velké firmy) nebo organizace pro výzkum a šíření znalostí.

Zdroj: MPO